A biztonság a legfontosabb!

A minap, egy technikai oldalon böngésztem az Interneten. Érdekeltek bizonyos fejlesztések, amik a biztonságtechnikában történtek mostanában. Mivel Én magam is a motorozás szerelmese vagyok, nagyon nagy hangsúlyt fordítok a biztonságra. A motorom biztonsági felszerelései, legalább olyan fontosak számomra, mint az egyéni védő felszerelésem állapota, és minősége. Ezért is van az, hogy sok időt fektetek azzal, hogy követem az idővel egyre előrehaladottabb fejlesztéseket. Mivel az életem a motorozás, és ez mellett családfenntartó is vagyok, nem tehetem meg azt, hogy hobbim, amiről nem szeretnék lemondani, ne a legnagyobb biztonságban űzzem. Öreg motoros vagyok, és nem az agyatlan, meggondolatlan száguldás az ami vonz. Mivel a motorosokról kialakított, sztereotípia, az hogy csak a száguldás, és az erőszakos közlekedés az életük, Én szeretném ezt megcáfolni. Az a kör, akikkel motorozom, mind egytől egyig azt vallja, hogy a biztonság a legfontosabb, és mindenféleképpen csak is ennek megtartása mellett élvezni a szabadságot, amit számunkra csak a motorozás tud megadni. Mikor valami új dologra bukkanunk ezen a területen, azonnal megbolydul a méhkas, és megvitatjuk azokat. Van közöttünk, aki mérnök, autószerelő, orvos de még ügyvéd is. Éppen ezért, minél több szempontból lehetőségünk van megvizsgálni az újításokat. Ezek a megbeszélések minden oldalról körbejárják ezeket a biztonságunkat, megvédő eszközöket. Sokszor egy kesztyű minden oldalról való körbejárása, több napos e-mail váltás és több órás személyes beszélgetés eredményeként, jut el odáig, hogy érdemes- e arra, hogy megvásárolja valamelyik társunk. Minden esetben kikérjük egymás véleményét, és így nyugodt szívvel vásárlunk. Ezt a feleségeink is jó néven veszik, hiszen nekik is egy megnyugvás, látni, hogy számunkra ennyire fontos a biztonság, és így nyugodtabb szívvel engednek utunkra. Nemegyszer motoros túránkat egybe kötöttük biztonságtechnikai kiállítással, vagy teszt bemutatókkal.

Inkább sisak, mint könny!

Egy alkalommal, egy Ausztriai motoros kiállításon, alkalmam volt kipróbálni nagyon erős motorokat, és természetesen a hozzájuk fejlesztett védőeszközöket. Nem lehet elmesélni azt az érzést, mikor egy hatalmas erőforrással felszerelt, csúcs gép van az ember alatt, és mégis egy megnyugtató biztonságérzet az ami az izgalom mellet az ami eluralkodik rajtam. Hihetetlen, és szinte már érthetetlen. Ebből is látni mekkora, hangsúlyt fordítanak a biztonság fejlesésével, a gyártók mérnökei, és teszt csapatai. Nem is gondolnánk, hogy mekkora találmányok, ezek, és mekkora munka bújik el mögöttük. Ezek a fejlesztések, hatalmas változáson vitték keresztül, a motorosok biztonságát, de nem elvéve, inkább felerősítve a motorozás élményét. Ez sok mérnöki munka, és tesztelés eredménye. Viszont nagy hangsúlyt fektetnek, ezek megismertetésével, teszt bemutatásokkal. A bukósisak teszt elengedhetetlen minden motoros számára! Minden olyan motorosnak határozottan ajánlom, hogy nézzen végig egy ilyet, aki akár csak egyszer is ez a nagyon fontos védőfelszerelés nélkül motorozott. Természetes, hogy nagy élményt nyújt, mikor Vagányan csajok előtt tesszük a fejünket, és sisak nélkül, egykerekezve, húzzuk a szarvát a mocinknak. Mindenki átesik ezen, ez természetes. Nem is arról szeretnék papolni, hogy ez mennyire veszélyes, de azt azért szeretném mindenki figyelmébe ajánlani, hogy azokból az egy-egy alkalomból is visszafordíthatatlan dolgok történhetnek. Sok ilyen történt a közvetlen közelemben, a sok év alatt. Ne könnyű így látni, azokat a barátokat, kikkel úgy éreztük, hogy egyszer kimotorozunk a világból. De, most ha meglátogatjuk Őket, vagy könnyes szemmel fogadnak és sóvárogva nézik a jobbnál jobb gépcsodáinkat, tudva azt, hogy Ők is jöhetnének még velünk, ha akkor nem vagánykodtak volna. De vannak olyanok is akikkel csak egy szál virág tiszteletteljes elhelyezésével érünk már el, és a mi szemünkbe szökken a könny, és mi is tudjuk, hogy még mindig itt lehetnének, ha…

Ezek a látogatások, mindanyónkban megerősíti azt a biztonságéhséget, amivel tudjuk, hogy élnünk kell, és csak így érdemes. Szívleljétek meg ezeket a sorokat, és motorozzatok ki a világból!