Csak egy hatalmas robbanást hallottunk, aztán sokáig semmi

Míg az utcába bekanyarodó mentők és rendőrautók szirénája verte fel a csendet. A kíváncsibb szomszédok már akkor oda sereglettek a robbanás helyszíne köré és megindult a kvízjáték, a találgatások, hogy mit történhetett. Pár idősebb hölgy igazi nyomozó detektívként járta körül a helyszínt és nagy hümmögések között egy dolgot mormoltak összeszorított, kirepedezett ajkakkal: gáz robbanás.

Akkor még gyerek voltam, engem a szüleim nem engedtek ki, hogy megnézhessem a balesetet, sőt még az ablaktól is elállítottak, így csak az ablakra néző tükörből láttam, hogyan dolgoznak a mentők és a rendőrök. Azt a tükörképet látva éreztem ezt a fura szorongató érzést legelőször. Akkor még nem igazán foglalkoztatott a tőlünk nem messze működő műhely, nem is nagyon tudtam, hogy mivel foglalkoznak ott. Későbbiekben a szüleim mesélték, hogy az udvarban akkoriban targoncákat üzemeltettek és a nem jól felhelyezett gázpalack robbant fel a garázsban. Azt is csak később tudtam meg, hogy a gáznak valójában nincs szaga és, hogy pont azért fontos a szagosítása, hogy észre lehessen venni, ha esetleg szivárog. Talán ez a baleset sem következett volna be, ha tudják, hogy zárt térben nem ajánlatos gázzal működő eszközöket használni, vagy ha legalább szakértőbb módon cserélik le a gázpalackokat.

gázpalack töltésEz a baleset mély nyomot hagyott bennem és mikor olyan lakásba költöztem ahol a tűzhely gázpalackkal működött alig mertem hozzá érni. Régi vágyam volt Budapesten élni, de emiatt úgy éreztem mégis nagy hiba volt a költözés. Volt, hogy még télen is nyitva hagytam az ablakokat, annyira féltem a gázszivárgástól. Az ágyam mellett álló tükörből figyeltem árgus szemekkel minden lefekvés előtt, vajon most megmozdul e. Az ismerősöm már lassan betegesnek találták a viselkedésemet és próbáltak meggyőzni, hogy a gázpalack nem az ördögtől való dolog, nyugodtan használjam. Arra az esetre pedig, ha le kellene cserélni szakértő segítséget ajánlottak, elérhető áron.

A legelső alkalom, mikor rákényszerültem, hogy felhívjam őket gázpalack töltéssel kapcsolatban, hihetetlen izgalommal töltött el. Szorongó típus vagyok, nem szeretek idegenekkel még telefonon se beszélni. Igazán pozitív csalódást jelentett így, mikor észrevettem, hogy a diszpécserrel már több mint öt perce beszélek. Az időpont egyeztetés után már csak várnom kellett, hogy kiszállítsák az új, ezüstösen csillogó PB gázpalackomat. Úgy vártam, mint mások a karácsonyt. Számoltam az órákat, majd a perceket és a szememmel hipnotizáltam a kaputelefont, hogy szólaljon végre meg az ismerős, engem mindig halálra rémítő éles csilingelő hang. Már csak öt perc volt a megbeszélt időpontig, mikor hallottam, hogy leparkol egy autó a ház előtt. A kapuhoz rohantam és ott volt. Metál színén megcsúszott a napfény és elvakított teljesen. Hát ilyen a boldogság, gondoltam. Ilyen mikor végre szorongások nélkül élhetek. Nem kell többé félnem, hogy nálam gázszivárgás, gázrobbanás lesz. Ez a gyönyörűség velem ilyet soha nem tenne. A gázcseretelep munkatársai pillanatok alatt cserélték le a már kicsit kopottas és réginek mondható gázpalackomat a legújabbra. Az ember felismeri a szakértelmet, még akkor is, ha távolról sem kapcsolódik a szakmájához. Én is ezt tapasztalhattam meg, biztos voltam benne, hogy akik lecserélik most a gázpalackomat, pontosan tudják, mit csinálnak. Semmi féle félelem nem volt bennem és eszembe se jutott többé, hogy rettegnem kéne a gázpalack használatától.

Azóta ha bármikor kiürül a palack, vagy le kell cserélni, mindig a gázpalackfutárt választom. Nem csak a megbízhatóságukkal és a gyorsaságukkal nyűgöztek le, de az áraikkal is.