Csak kézműves szappan és tükör legyen

Nektek mi a kedvenc helyiségetek az otthonotokban? Én sokat gondolkodtam már ezen, hogy mit bírnék a legkevésbé nélkülözni, és a határozott válaszom az az, hogy a fürdőszobát. Pedig nem vagyok egy nagyon piperkőc, „órákat töltök a tükör előtt” típusú lány, de azért szeretem magam jól érezni a bőrömben. Ehhez pedig hozzá tartozik, hogy adott legyen a megfelelő higiénia lehetősége. Persze tudom, hogy hajlamos vagyok túlzásokba esni, mert egy zuhanyzást fél órán belül nem tudok megejteni, vagy van egy olyan mániám, hogy bármit főzök/sütök a konyhában, és kicsit bemocskolom a kezem, már rohanok is a fürdőszobába kezet mosni. Pedig a konyhában is ugyanaz a víz folyik, sőt, még folyékony szappant is tartok kéznél, de van ez a furcsa kattanásom.

Visszatérve az eredeti kérdésre, ha mindenki végig gondolja, szerintem a legtöbben rájönnek, hogy valóban a fürdőszoba a legfontosabb helyiség egy házban. Ételkészítéshez nem feltétlenül kell a konyha. Ha valamilyen furcsa módon a vadonban ragadna az ember, vagy csak gondoljunk a remekbeszabott vadkempingezési lehetőségekre, fel tudja magát találni a sátor ajtajában ülve, májkrémes zsemlét majszolgatva. A hálószoba sem annyira fontos, mert amikor már nagyon fáradt az ember, bárhol képes elaludni, sőt a legtöbbeknek még nagyon fáradtság kell hozzá, gondoljunk csak a tömegközlekedési járműveken édesdeden szundikáló kedves utasokra. A nappali létezése pedig ebben az esetben már teljesen kimeríti a luxus fogalmát. De ki az, aki két nap után a vadonban nem tenne meg mindent azért, hogy egy alapos tisztálkodáson átessen?

Néhányszor voltam már olyan fesztiválon, ahol a higiéniai adottságok nem, hogy európainak, de emberinek nem voltak mondhatóak. Gondolok ez alatt arra a jelenségre, amikor van egy több tízezres nagyságú könnyűzenei fesztivál, egyetlen koedukált fürdőszoba konténerrel, amit körülvesz a sártenger. Befelé még valahogy csak megoldja az ember, mert hát végtére is csak zuhanyozni igyekszik, ott meg aztán könnyen eltávolítható a nem kívánatos sármennyiség. De nincs is annál rosszabb, mint amikor két nap után ráveszed magad, hogy a 15 fokban beállj a hideg zuhany alá, tisztára mosod magad, majd ahogy elhagyod a zuhanyzót, ismét több tíz centis sár tapad a bőrödre. Legutóbb lassan egy éve volt hasonló izgalmakban részem. Elutaztam Csehországba egy 5 napos könnyűzenei fesztiválra, és pontosan így nézett ki a fürdőhelyiség, mint ahogy fentebb lefestettem. Az első két napon hatalmas mennyiségű eső zúdult ránk, ráadásul mivel ez a fesztivál a hegyekben van, még eléggé hideg is volt. De hát egy nő a fesztiválon is nő, még ha nem is szárítja be a haját, vasalja ki azt, vagy festi ki magát, mint egy díva. Mindezek ellenére a fél fürdőszobát összecsomagolom ilyenkor is, és a holmijaim nagy részét a tisztasági szerem teszi ki. Évek óta csak természetes kozmetikumokat használok, ami azt jelenti, hogy majdhogynem minden testrészemet különböző kézműves szappanokkal tisztítom. Nincs ez másképp a fesztiválon sem, ezért néha kicsit mókás, amikor egy kilogramm kézműves szappannal a hónom alatt ugrom be a zuhanyzóba. Az egyetlen hátránya ezeknek a szappanoknak az, hogy sokkal nehezebb lemosni a testről, mint egy szilikonos tusfürdőt. Sokkal hálásabb a bőr, ez tény, de azért egy hideg vizes zuhanyzást nem feltétlenül jó még jobban elnyújtani. Ennek ellenére még fesztiválszezonra sem vagyok hajlandó búcsút venni a kedvenceimtől.

A másik nagy ajándék ezekben a konténerekben a csurom fogkrémes, amúgy is torzító tükörnek nevezhető csoda valami. Persze néha áldás, hogy ha az ember nem látja magát a néhány napja tartó buli óta, de egy zuhanyzás után pont jólesik leellenőrizni, hogy a velem együtt bulizóknak vajon milyen borzasztó látványban lehet részük már napok óta. Persze ilyenkor se sokat tehet már az ember, de néhány próbálkozás és a javító jellegű grimasz sokat segíthet pár pillanatig a helyzeten.

Mindezeket tekintve tehát biztos az, hogy én és velem nagyon sokan mások is inkább a kényelmes tisztálkodási lehetőségek mellett teszik le a voksukat, egy pihentető alvás, vagy egy kiadós főtt étel elkészítése helyett. Higgyétek el, hogy a tükörnek és a kézműves szappanoknak varázslatos erejük van a legtöbb esetben!