Tükrök a fényben

Tudjátok mi az a tükörkiállítás? Neeem? Hát nem is csodálom, nekem sem volt fogalmam sem róla; amíg én ki nem találtam, hogy rendezzünk tükörkiállítást!
A lényege a következő lenne: minden elképzelhető módon tükröket alkotnánk olyan dolgokból, amik nem arra lettek kitalálva, hogy tükörként funkcionáljanak. Aztán ezt az egészet egy nagy teremben elrendeznénk úgy, hogy mindenfelől különböző színű fényeket és árnyékokat vetítenénk a tükrökre: és mivel a falak is tükörből lennének, így az egész teremben táncolnának és mozognának a fények! Egyik tükörről a másikra, arról tovább egy harmadik tükörre és így tovább… hasonlítana szerintem egy bedrogozott állapothoz… csak éppen drog nélkül.

Mikből állnának a tükrök, kérded? Hát bármiből! Vízből, sörösüvegekből, napelemekből, ami csak vissza tud tükrözni fény. Habár ez utóbbiból nagyobb számban kicsit drágább mulatság lenne, mint mondjuk egy csomó sörösüveget beállítani a fénypászmák útjába… de ha belegondolunk, hogy mennyi napelem kell egy házhoz (elárulom: kevés és nem is olyan drága, mint gondolnád) akkor már nem is jön ki olyan sokba. És bár a napelemek visszaverik a fényt, mégis, a legfontosabb tulajdonságuk, hogy el tudják nyelni azt! Így van ez mindennel egyébként: minden, ami vissza tud verni, valamennyit el is fog nyelni. Így aztán mikor tervezem a kis fénykiállításomat, gondolnom kell majd arra, hogy nem lehet a végtelenségig minden fényt visszaveretni a tükrökkel, mert a végére már el fognak kezdeni gyengülni a fényeim. Persze napelem esetében jól is néznénk ki, ha túl sok fényt verne vissza; pont az a lényege hogy elnyeljen. Ha már itt tartunk, hadd fejtsem ki a véleményemet a napelemekről: csodálatosak! Csodálatos, hogy a házak tetején ott csillognak-villognak, és az egész kompozícióból csak úgy árad az elegancia, az élet megmentésére irányuló közös szándék, hogy tudjuk, hogy akik azt a napelemet beszerezték, azok gondolnak az egész földi életre, hogy megmentsük a bolygót, hogy együtt tudjunk élni a természettel. Talán kicsit hippinek tűnhetek itt a sok giccses tükörrel, meg napelemmel a háztetőkön, de ha egy kicsit jobban elmerülünk a saját belső lelki világunkban, rájövünk, hogy tulajdonképpen mindannyian hippik vagyunk valahol: vágyunk a békére az egész világban és önmagunkban is. Ennek a megvalósítása pedig a gondolkodásmódunk átalakításán fog függeni: a gondolkodásmódot pedig a konkrét cselekedetekkel tudjuk befolyásolni. Szóval: telepítsünk csak szépen napelemeket, kapcsoljuk le a villanyt a szobában, ha kijövünk, zárjuk el a csöpögő csapot: hiszen ezeken a kis összeadott dolgokon múlik a bolygónk sorsa; és a bolygók sorsával együtt a mi sorsunk is! Az emberek nem fognak tudni békében egymás mellett élni miközben a fejükre szakad az égbolt és természeti katasztrófák sora bünteti az emberiséget a múltban elkövetett, gondatlan tettei miatt…

Kezdjük az első lépéssel: spóroljunk az energiáinkkal. Kapcsoljuk le a fűtést este, éjszaka úgyis a takaró alatt leszünk, ahol mi magunk fogjuk tudni befűteni a környezetünket. Kapcsoljuk le a villanyt, ha nincs szükségünk rá; és csináltassuk meg végre a csöpögő csapot. Ha ezekkel megvagyunk, jöhet a napelemek beszerelése: hosszú távon igencsak megtérülnek és még akár passzív pénzforrást is jelenthetnek a számunkra! Hiszen a fel nem használt energiát visszavezeti az elektromos hálózatba és azt az áramszolgáltatónk jóváírja nekünk. A háztetőn pedig igenis jól mutatnak a napelemek. Nem kell sok napelem, hogy egy házat függetlenítsünk az elektromos hálózattól. Olyan szinten fejlődő iparágról beszélünk (merthogy már iparággá nőtte ki magát), ami egyértelműen a jövőbe mutat: a jövőben talán az új építésű házakba már nem is fogják bevezetni az elektromosságot, hanem egyszerűen a tetőt fogják végig napelemmel burkolni. Hmm… lehet, hogy nekem is a kiállításomon az egész termet napelemmel kéne burkolnom, hogy kicsit propagáljam… és talán még szponzorokat is találnék!