Tükröm, tükröm, szóljál nekem, mikor kopott el a kerekem?

Szeretem nézegetni magamat a tükörben, éppen ezért az otthonunk bőven el van látva vele. A jól megszokott fürdőszobai tükrön kívül (ami egyébként extra méretű) van még egy keskeny, de teljes alakos a hálószobámban és egy óriási, szintén teljes alakos tükör az előszobámban is. Éppen ezért teljesen hozzá vagyok szokva, hogy mindig belepillantok mindenbe, ami visszatükrözi az alakomat. Tavaly október elején például pont egy ilyen eset kapcsán jöttem rá, hogy ki kell cserélnem a gumiabroncsaimat, és szerencsére sikerült is találnom akciós téli gumit.

Épp egy irodaházban járta, egy üzleti megbeszélésen, amikor az autómba visszaülve rájöttem, hogy milyen szépen tükröződik a fekete üveglapokból falazott épület oldalán a látvány. Mivel féloldalasan lehetett beparkolni, ezért magamon kívül volt szerencsém az autómat is látni, sőt, még néhány másikat is magam mellett. Először csak csodáltam magamat, hogy mennyire jól nézek ki az autómban, de egyszer csak észrevettem, hogy mennyire nem néz ki jól az autógumim a többiekéhez képest. Pedig akkor volt pár napja, hogy felrakattam a téli gumiimat. Nem mondanám, hogy túl nagy szakértője voltam a dolognak, de azért kiszálltam az autóból és valósan is megtekintettem a gumikat. Rájöttem, hogy rettenetesen el vannak kopva, pedig a mellettem parkoló autók gumii sem voltak vadonatújak, de mégis őrületes volt a különbség. Eldöntöttem, hogy soha többet nem megyek vissza abba az autószerelő műhelybe, ahol szó nélkül rakták ezt fel nekem. Mindig is tudtam, hogy hanyagok, mert rengeteg kuncsaftjuk van, és sietniük kell, de eddig nem éreztem kárát ennek.

Na de mivel ilyen elhatározásra jutottam, ki kellett találjak valami alternatív megoldást. Persze, simán megtehettem volna, hogy elmegyek egy másik autószerelő műhelybe, de előtte eldöntöttem, hogy inkább utána nézek én a dolgoknak az interneten. Legalább lássam, hogy mennyibe kerülnek ezek az autógumik. Ekkor találtam rá a Gumidiszkont webshopra, ami végül is megoldást hozott a teljes problémámra, mégpedig annyira, hogy én magam vásároltam meg az új gumikat, autószerelő segítsége nélkül. Hogy hirtelen hogyan lettem erre képes? Úgy, hogy ezen az oldalon minden segítséget megkaptam hozzá és még autószerelő tanácsát sem kellett kérnem.

Na de mit is tud ez a csoda oldal?

Először is megtudtam azt, hogy pontosan mekkora kopottság után kötelező lecserélni egy autógumit, de azt is, hogy a szakértők mit ajánlanak a témában. Magát a kopottságot pedig mérni is lehet, nem szemből kell megállapítani: a barázdák mélysége a mérvadó, ha az ember biztosra tudni akarja, hogy ajánlott-e, vagy használhatja-e még az autógumiit, vagy itt az idő újat vásárolni. Azonnal lemértem a barázdákat az autóm mind a négy gumiján, és rájöttem, hogy sürgősen meg kell szabadulnom mindtől.

Annyira komolyan vettem a dolgot, hogy eldöntöttem, hogy ezen túl a gumik tárolására is nagyon precízen oda fogok figyelni. Szintén a Gumidiszkontról tudtam meg azokat az információkat, miszerint hűvös, körülbelül 10-20 fok közötti, száraz és sötét helyen érdemes tárolni. Ezek a kondíciók pedig azért fontosak, mert csökkenthetik az öregedés folyamatát (bár lenne valami ilyesmi az én életemben is!). Szerencsére pont tudtam egy ilyen helyet a házamban, amit azóta használok is a gumik tárolására. Mivel egy dombon épült az otthonom, ezért felemás szintjeim vannak: értem ez alatt azt, hogy a legalsó szint félig pince, és félig a földszint, a következő pedig félig földszint és félig első emelt. Tehát, a pincémnek az a része, ami már kint van a földből megfelelően száraz (ellenben a föld alatt lévő nedves résszel), viszont még nyáron is kellően hűvös és sötét ahhoz, hogy tökéletesen legyen a gumik számára. Valamint, a megfelelő körülmények mellett arra is oda kell figyelni, hogy a felére kell csökkenteni a nyomást a gumikban, amikor az ember hónapokra leteszi őket pihenni.

Aztán tanultam még valami fontosat, amit soha senki nem mondott még nekem, pedig évek óta van autót és évek óta változnak az évszakok. A kerékcsavarokat, miután felkerült a gumi és körülbelül ötven kilométert ment már az autó, meg kell húzni még egyszer. Mindezt pedig nyomatékkulccsal kell megtenni és nem kézzel, mert az nem elég biztonságos. Akkor nagyon mérges voltam, hogy ezeket soha senki nem mondta nekem, de aztán rájöttem, hogy senkinek nem feladata az, hogy felvilágosítson engem a témában, szóval teljesen az én dolgom az, hogy utána nézzek mindennek.

Mind ezek mellett pedig az autógumi összes tulajdonságát is megismerhettem az oldalról, és pont ennek köszönhető az, hogy sikerült saját magamtól megrendelnem az autómnak legmegfelelőbb téli gumit. Ráadásul, ahogyan az elején is utaltam rá, akciós árakon. A gumidiszkont egyik telephelyén pedig fel is rakták az autóra az új gumikat, szóval fizikailag semmivel sem kellett nekem törődnöm a kerékcsavarok másodszori meghúzásán kívül. Teljesen pazar állapot. Alig vártam, hogy újra visszamenjek ahhoz az irodaházhoz, és megnézzem magamat az autómban, aminek új kerekei vannak.